Categorie: Deelnemer  /  Aangemaakt: 26-03-19 16:46:58  /  Gewijzigd: 14-05-19 15:16:33

‘Houd je hoofd erbij!’  

logo stichting  

Maatschappelijk betrokkenheid 

        SV Oranje Wit maakt al ruim negentig jaar deel uit van de Dordtse samenleving. De club behoort tot de grootste verenigingen in de wijde omgeving, met voetbal, tennis en biljart heeft onze vereniging voor elk wat wils. De normen en waarden staan bij ons hoog in het vaandel, waardoor we een sympathieke uitstraling hebben. Genoeg redenen dus, om naast het sporten ook onze maatschappelijke betrokkenheid te tonen d.m.v. een Goede Doel-actie!

Lancering actie

De actie wordt ‘gelanceerd’ op dinsdag 2 april 2019, tijdens een evenement dat door de Businessclub en Sponsorcommissie in de kantine van SV Oranje Wit wordt georganiseerd. Vanaf 8 april zullen er speciaal voor het goede doel collectebussen in de tennis- en voetbalkantine staan. Op de jaarlijkse ‘Matthijs Mensen-dag’ op 22 juni zal er aandacht aan worden geschonken, een collecte worden gehouden en het eindbedrag bekend worden gemaakt.

 

Motto

Het motto is dit jaar: ‘Houd je hoofd erbij!’  en dat is niet voor niets gekozen. Voetbal is een contactsport, waarbij keepers en voetballers grote risico’s lopen op hoofdblessures. Denk bij keepers maar aan botsingen met spelers, een schop tegen het hoofd, een onverwacht keihard schot of duiken tegen een doelpaal. Voor spelers valt te denken aan het koppen van de bal, bij een kopduel elkaars hoofd raken i.p.v. de bal, enzovoort. Hersenletsel ligt bij onze sport altijd op de loer! Twee jaar geleden nog:

Na een ongeluk met een jeugdkeeper, een botsing met een doelpaal die gelukkig goed is afgelopen, zat de schrik er na het incident goed in bij de club en heeft het bestuur met de keeperstrainers goed nagedacht over de veiligheid van het hoofd van haar leden en is daarbij gestart bij de keepertjes Het heeft er in februari 2017 toe geleid, dat alle F en E-keepers tijdens een training een eigen keepershelm uitgereikt kregen. TV Rijnmond besteedde er nog een item op TV aan. De kinderen blijken achteraf enthousiaster over het TV optreden, dan over de helmen: het is niet stoer, je wordt uitgelachen door de tegenstanders, het kriebelt, enz. zijn de reacties vaak. SV Oranje Wit is  één van de nog weinige verenigingen in Nederland, waar de jongste jeugd met een helm keept. 24 helmen werden aangeschaft door een sponsor en de hoop werd uitgesproken, dat op termijn alle keepers van Oranje Wit een helm zouden gaan dragen. Niets is minder waar … helaas!

 keepershelmen OW

Het dragen van een keepershelm.

De club heeft het initiatief twee jaar geleden dus zélf genomen. De KNVB stelt het dragen van een keepershelm niet verplicht. Zolang het dragen vrijwillig blijft, komt het op het gezonde verstand van de ouder(s) en de sporter zelf aan. De organisatoren van deze actie roepen, vanuit een hoge dosis ervaring helaas, een ieder op tot bewustwording, hoe gezegend je bent met een stel goed werkende, gezonde hersenen en daardoor een kwalitatief goed en rijk leven!          

Hersenletsel en NAH.

Hersenletsel kan vele oorzaken hebben. Ook dus door het ons zo geliefde spelletje. Een ongeluk zit in een klein hoekje! Als hier sprake van is, noem je de eventuele gevolgen: Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en dat heeft een grote impact op je verdere leven.

GevolgenvanNAH:

Het oplopen van hersenletsel betekent veelal een zeer ingrijpende verandering in het leven van een getroffene. Van de ene op de andere dag ervaar je beperkingen die je eerder niet kende, sommige daarvan zijn erg ingrijpend en voortdurend. Maar ook het leven van mensen in je naaste omgeving zoals partner, kinderen, familie en vrienden verandert dramatisch.

Na de schrik van bijv. een (voetbal)ongeluk en de snelle opname daarna in een ziekenhuis, volgt vaak een onzekere periode. Welke gevolgen zijn tijdelijk en welke zijn blijvend? Meestal wordt pas tijdens de revalidatiefase duidelijk wat de blijvende gevolgen zijn. Dan begint een langdurig en moeilijk proces van aanpassen aan de beperktere mogelijkheden en het zoeken naar een nieuw evenwicht.

De gevolgen van hersenletsel kunnen voor de buitenwereld goed zichtbaar zijn, bijvoorbeeld in de manier waarop iemand zich beweegt of spreekt. Maar de gevolgen kunnen ook (min of meer) onzichtbaar zijn, omdat het gaat om veranderingen in het denken en onthouden, de emoties, de gevoelens en het gedrag.

Het Goede Doel: 

Enkele Oranje-Witters hebben (in)direct te maken met NAH door een hersentumor. Met de Goede Doel-actie ‘Houd je hoofd erbij!’ willen we dus bewustwording van veiligheid voor het hoofd promoten én iedereen om een donatie vragen voor een doel, waar veel geld voor nodig is. Het betreft onderzoek naar nieuwe methoden om diverse soorten hersentumoren te kunnen behandelen. Er liggen stapels onderzoeken klaar, waar geen geld voor is om ze uit te voeren. Er komt alleen geld beschikbaar vanuit donaties. U kunt op deze actie-pagina een geldbedrag doneren.

Nogmaals: Doneren kan ook in de voetbal- en tenniskantine in de speciaal daarvoor bestemde collectebussen met opdruk én … op de jaarlijkse ‘Matthijs Mensen-dag’ op 22 juni zal er aandacht aan worden geschonken, een collecte worden gehouden en het eindbedrag bekend worden gemaakt.

   spaarpot hersenen  logo stichting

Samen zijn we S.V. Oranje Wit; met elkaar, voor elkaar!!!

DLJeSrFj 400x400

 

 

‘Houd je hoofd erbij!’